Architektura | Design | Budownictwo
Szukaj:
 
 

CENTRUM REKREACJI W RYGLICACH – STODOŁA SPOTKAŃ WRAZ Z PARKIEM PRZY STAWIE

Projekty...

2014-07-11  Autor: [KK]   Źródło: BXBstudio   Kategoria: Projekty i realizacje

Projektowany obiekt to kameralna altana, pawilon pełniący funkcję lokalnego miejsca spotkań - organizacji imprez, wspólnego grillowania i biesiadowania przy kominku. Jest to przestrzeń ogólnodostępna, otwarta, korespondująca z otaczającym krajobrazem (tereny zielone, park i zbiornik wodny).

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś  & MOSS decor Agata Lęcznar, Magdalena Kajor
Współpraca: Dominika Ropek
Konstrukcja: Konst.RA Rafał Grzywacz
Elektryka: Bogdan Duszyński
Drogi: Rafał Dziedzic
Wizualizacje i grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś, MOSS decor Agata Lęcznar, Magdalena Kajor
Lokalizacja: Ryglice, Polska
Data: 2013-2014
Klient: Miasto Ryglice     
Powierzchnia terenu: 112 705 m2
Koszt Inwestycji (STODOŁA SPOTKAŃ): 220 780 PLN

STODOŁA SPOTKAŃ
Projektowany obiekt to kameralna altana, pawilon pełniący funkcję lokalnego miejsca spotkań - organizacji imprez, wspólnego grillowania i biesiadowania przy kominku. Jest to przestrzeń ogólnodostępna, otwarta, korespondująca z otaczającym krajobrazem (tereny zielone, park i zbiornik wodny).

Obiekt inspirowany jest tradycyjną  polską architekturą drewnianą , prostymi formami  domów z bali o konstrukcji zrębowej  oraz obiektów  takich jak stodoły. Swoim wyglądem nawiązuje również  do miejscowego spichlerza – najstarszego tego typu budynku w Małopolsce.

Przestrzeń pawilonu została podzielona na dwie strefy, otwartą oraz pozornie zamkniętą. Całość zadaszono prostym dwuspadowym dachem krytym gontem. Całej przestrzeni dramatyzmu dodają dwa rzędy dynamicznie uformowanych stalowych słupów, które podtrzymują drewnianą konstrukcję dachu. Część otarta to obszerny taras do którego przynależy kameralny kamienny kominek. Wydzielone pomieszczenie części zamkniętej  tworzy zrębowa, ażurowa, współcześnie formowana struktura z elementów litego drewna. Czerpie  ona  inspiracje z polskiej tradycji budowlanej – zrębowych konstrukcji drewnianych. Jest to forma transparentna, z możliwością otwarcia na przyległy taras dzięki przesuwnym panelom drzwiowym.  Stanowią one nawiązanie do  ażurowych przegród drewnianych budynków gospodarczych, w sposób charakterystyczny i bardzo efektowny przepuszczając światło do wnętrza altany. Wspólną część obu stref jest kameralny kominek  (otwarty dwustronnie)  - w części zamkniętej zlokalizowano miejsce do grillowania.

Pawilon Spotkań to obiekt o prostej, współczesnej formie.  Widoczna jest inspiracja architekturą tradycyjną  w postaci kreatywnej reinterpretacji. Zastosowane materiały budowlane także stanowią pewnego rodzaju eksperyment, tworzą architektoniczną grę kontrastów i  faktur. Konstrukcję drewnianą zestawiono z elementami stalowymi. Skontrastowano nadwieszony lekki dach kryty tradycyjnym gontem z  minimalistyczną prostotą ciężkiego kamiennego kominka. Z kolei stalowe przewody kominowe dodają industrialnego i na wskroś nowoczesnego charakteru zaprojektowanemu obiektowi.

Altana zostanie również wyposażona w designerskie oświetlenie oraz meble, które nie tylko wprowadzą kameralną atmosferę obiektu, ale  również podkreślą współczesny charakter Pawilonu Spotkań.

PARK PRZY STAWIE W RYGLICACH

Teren zlokalizowany jest na południowych obrzeżach miasta Ryglice, w strefie łąk, lasów, w pobliżu stawu i cieku wodnego oraz parku krajobrazowego. Projektowany park stanowi integralną część  z obiektem STODOŁY SPOTKAŃ oraz z terenem pobliskiego stawu .

Osiowy układ  ścieżek i placów żwirowych podkreśla lokalizację ALTANY oraz eksponuje sam  obiekt. Przeniesiono ukośne linie  słupów konstrukcyjnych  i  powtórzono je w rysunku nawierzchni  (podkłady kolejowe w żwirze) nawiązując tym samym do formy budynku.   Ukośne, silne linie wpisane są również w  formę pomostu drewnianego, mostku  oraz rekreacyjnych placów  żwirowych.

Program funkcjonalno-przestrzenny parku przewiduje lokalizacje następujących  obiektów: utwardzonych ścieżek żwirowych, placów żwirowych z ławkami parkowymi, boiska do siatkówki plażowej, małej architektury, mini siłowni  parkowej,  oświetlenia parkowego,  miejsc postojowych dla samochodów osobowych oraz czasowych sanitariatów.

W projekcie wyznaczono zasięg terenów zieleni urządzonej w pobliżu komunikacji pieszej oraz w bezpośrednim sąsiedztwie obiektu projektowanej altany. Zaplanowane nasadzenia posiadają nowoczesny , geometryczny układ, a jednocześnie wpisują się charakterem w istniejący krajobraz i zastane siedlisko. Stanowią dopełnienie występujących rodzimych gatunków  oraz projektowanego obiektu  STODOŁY SPOTKAŃ. Projekt jest  przykładem nierozerwalnego powiązania architektury z krajobrazem/ naturą.

Wasze opinie


Dodaj komentarz:

Treść komentarza: Podpis:

captcha

Przepisz kod:


Jak wstawić obrazek lub link do komentarza?
Drogi Czytelniku W-A.pl - w komentarzach w W-A.pl możesz wstawić zarówno linki jak i obrazki z zewnętrznych serwerów.
Aby wstawić aktywny link wpisz przed nim znaki [www], a po nim [/www] np. [www]www.w-a.pl[/www]
Aby wstawić obrazek wpisz przed jego adresem znaki [img], a po nim [/img] np. [img]www.w-a.pl/obrazek.jpg[/img]
UWAGA: Szerokość "cytowanych" obrazków może wynosić maksymalnie 570 pikseli. Wszystkie większe formaty nie będą wyświetlane.
W razie pytań i problemów piszcie do nas portal(at)w-a.pl

Redakcja W-A.pl nie odpowiada za treść opinii wyrażanych przez internautów piszących na stronach W-A.pl

Projekty i realizacje

Luksusowa rezydencja w Wilanowie - nieoczywista odsłona nowoczesnego designu

2020-03-31

W Wilanowie, historycznej części Warszawy, powstała rezydencja, która imponuje nie tylko wielkością (540… »

Nikiszowiec na Nowo spod kreski pracowni 22 ARCHITEKCI

2020-03-31

W Katowicach przy ul. Górniczego Dorobku trwa budowa 513 mieszkań na osiedlu Nowy Nikiszowiec.… »

RE: BIAS House: dom inspirowany górzystym terenem. Nowy projekt pracowni REFORM Architekt

2020-03-31

Beskidy Małe i niezwykły widok na panoramę góry Żar – to właśnie w tej lokalizacji powstaje dom o… »

 

 
 
Copyright by W-A.pl 2002 - 2020 W-A.pl Projekt i wykonanie .apeiro