Architektura | Design | Budownictwo
Szukaj:
 
 

Termomodernizacja na medal

Informacje...

2020-03-06  Autor: Autor zewnętrzny   Źródło: Autor zewnętrzny   Kategoria: Projekty i realizacje

Udana termomodernizacja to nie tylko najlepszy sposób na smog, optymalizację wydatków na ogrzewanie czy zapewnienie przyjaznego mikroklimatu, lecz także szansa na nowe życie dla budynku i jego okolicy. By się o tym przekonać, wystarczy udać się do Krakowa, gdzie przy ulicy Oleandry 2a mieści się wyremontowany Instytut Konfucjusza Uniwersytetu Jagiellońskiego, nagrodzony tytułem Fasady Roku 2019. Poznajcie jego historię.

Budynek, którego początki sięgają lat 60. XX wieku, do 1972 roku był użytkowany przez Katedrę Geologii Mineralogii Petrografii oraz Zakład Paleontologii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Potem swoją siedzibę miał tu Instytutu Nauk Geologicznych. Tak było aż do połowy 2017 roku. Wówczas Instytut przeniósł się do nowoczesnego gmachu na Ruczaju. Wtedy też uczelnia postanowiła, że ulica Oleandry 2a stanie się nowym adresem Instytutu Konfucjusza – Centrum Języka i Kultury Chińskiej, do którego dołączy także Instytut Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jednak budynek, od czasów jego powstania, nie był nigdy remontowany, więc jego stan techniczny i wizualny był – mówiąc wprost – zły. Uczelnia podjęła zatem decyzję, by jeszcze przed wprowadzeniem się nowych użytkowników, poddać obiekt przebudowie połączonej z termomodernizacją.

Instytut Konfucjusza w Krakowie przed termomodernizacją, fot. Ewa Miśków-Janik

– Oprócz całkowitej metamorfozy wizualnej budynku i otaczającego go terenu, jednym z podstawowych założeń projektowych była rozbudowa o aulę wykładową – przestrzeń, której dotąd Instytutowi bardzo brakowało. Do tego doszła zmiana układu komunikacyjnego oraz funkcjonalnego, a także kwestia dostosowania budynku do obowiązujących przepisów budowlanych czy potrzeb osób niepełnosprawnych – opowiada autorka projektu, arch. Ewa Miśków-Janik z biura FHU Koliber. Jeśli dodać do tego zastany układ konstrukcyjny budynku i to, kim są jego nowi użytkownicy, realizacja projektu stanowiła niemałe wyzwanie zarówno dla architekta, jak i wykonawcy – firmy Budimex S.A.


 
Instytut Konfucjusza w Krakowie po termomodernizacji, fot. Wojciech Kryński

Wysiłek się jednak opłacił, wystarczy spojrzeć na efekty. Budynek zmienił się nie do poznania. Instytut otrzymał przestrzeń, umożliwiającą nauczanie na najwyższym, europejskim poziomie. Zyskała także okolica, w którą tchnięto powiew nowoczesności. Elewacje parteru wykonano metodą natryskową z tynku Baumit MosaikSuperFine w kolorze szarym – materiału bardzo odpornego na uszkodzenia. Wyżej natomiast wykorzystano cienkowarstwowy, biały tynk strukturalny Baumit NanoporTop. Jak wyjaśnia architekt, zależało nam na materiale prostym, samoczyszczącym, o drobnym uziarnieniu. Wcześniejsze doświadczenia projektowe z wykorzystaniem tego materiału dawały nam gwarancję, że efekt spełni nasze oczekiwania, a przede wszystkim inwestora. Osłony okienne i pergolę wykonano w kolorze drewna teakowego, z kolei wejście główne to prefabrykowany żelbet.


 
Instytut Konfucjusza w Krakowie po termomodernizacji, fot. Wojciech Kryński

– Instytut Bliskiego i Dalekiego Wschodu oraz Instytut Konfucjusza zajmują się bardzo rozległymi obszarami świata. W wielu przypadkach są to kraje często o odmiennych kulturach, o niełatwej historii. Poszukiwaliśmy jakiegoś elementu, detalu, który byłby wspólny dla tych terenów. Zaproponowaliśmy grę światła przez montaż osłon w oknach jako symbol drewnianych wachlarzy. Także kolory elewacji nie są dziełem przypadku – biel, szarość i czysty żelbet są często spotykanymi motywami we współczesnej architekturze Chin i Polski – relacjonuje Ewa Miśków-Janik.

Przeprowadzona metamorfoza tchnęła drugie życie w budynek Instytutu, wprowadzając także nową świeżość w jego otoczenie. I choć niewiele czasu minęło od jego przekazania do użytkowania, realizacja doczekała się już pierwszej nagrody, zdobywając aprobatę jury ogólnopolskiego konkursu Fasada Roku 2019, które przyznało mu nagrodę główną w kategorii „budynek po termomodernizacji”. Eksperci docenili korzystną zmianę charakteru osiągniętą poprzez światłocień, spójną koncepcję elewacji, a także większy udział okien i oszczędne zastosowanie koloru. Tym samym budynek zakwalifikował się do międzynarodowej odsłony rywalizacji – Baumit Life Challenge 2020, w której jako jeden z reprezentantów naszego kraju, będzie walczył o tytuł Europejskiej Fasady Roku w swojej kategorii, stając w szranki z konkurencją z 25 krajów naszego kontynentu. Rozstrzygnięcie poznamy w maju br., podczas finałowej gali w Walencji. Zanim jednak wielonarodowe jury dokona wyboru najlepszych, swoich zwycięzców w niezależnym głosowaniu wskażą internauci, którzy do 15 kwietnia br. mogą wspierać swoich faworytów za pośrednictwem strony: www.lifechallenge.baumit.com.

Patronat honorowy nad 13-tą edycją konkursu objęła Fundacja Twórców Architektury, a wśród mediów patronujących tegorocznej edycji konkursu znalazły się redakcje takich periodyków jak: „Architektura-Murator”, „ekspertbudowlany”, „Izolacje”, „Murator”, „Property Journal” „Renowacje i Zabytki”, „Zawód:Architekt”, a także portale 4budowlani.pl, architektura.info, chemiabudowlana.info, infoarchitekta.pl, muratorplus.pl, sztuka-architektury.pl oraz w-a.pl.

www.fasadaroku.pl
www.baumit.com
www.facebook.com/BaumitPolska

Wasze opinie


Dodaj komentarz:

Treść komentarza: Podpis:

captcha

Przepisz kod:


Jak wstawić obrazek lub link do komentarza?
Drogi Czytelniku W-A.pl - w komentarzach w W-A.pl możesz wstawić zarówno linki jak i obrazki z zewnętrznych serwerów.
Aby wstawić aktywny link wpisz przed nim znaki [www], a po nim [/www] np. [www]www.w-a.pl[/www]
Aby wstawić obrazek wpisz przed jego adresem znaki [img], a po nim [/img] np. [img]www.w-a.pl/obrazek.jpg[/img]
UWAGA: Szerokość "cytowanych" obrazków może wynosić maksymalnie 570 pikseli. Wszystkie większe formaty nie będą wyświetlane.
W razie pytań i problemów piszcie do nas portal(at)w-a.pl

Redakcja W-A.pl nie odpowiada za treść opinii wyrażanych przez internautów piszących na stronach W-A.pl

Projekty i realizacje

Luksusowa rezydencja w Wilanowie - nieoczywista odsłona nowoczesnego designu

2020-03-31

W Wilanowie, historycznej części Warszawy, powstała rezydencja, która imponuje nie tylko wielkością (540… »

Nikiszowiec na Nowo spod kreski pracowni 22 ARCHITEKCI

2020-03-31

W Katowicach przy ul. Górniczego Dorobku trwa budowa 513 mieszkań na osiedlu Nowy Nikiszowiec.… »

RE: BIAS House: dom inspirowany górzystym terenem. Nowy projekt pracowni REFORM Architekt

2020-03-31

Beskidy Małe i niezwykły widok na panoramę góry Żar – to właśnie w tej lokalizacji powstaje dom o… »

 

 
 
Copyright by W-A.pl 2002 - 2020 W-A.pl Projekt i wykonanie .apeiro